아스파라거스 버섯밥- 남는 식재료 땡처리
아침이면 불쑥불쑥 올라오는 아스파라거스를 해치울 방법을 생각하다가 오늘은 덮밥을 하기로 했다. 평소에 각종 덮밥을 만들어 냉동 용기에 얼려 놓고 바쁘거나 마땅히 먹을 것이 없을 때 데워 먹곤 하는데 나름 편리하다. 오늘은 나만의 간편 아스파라거스 버섯밥을 지어 봤다.
아스파라거스 버섯밥 짓기
1. 먼저 밥을 지을 만큼의 물에 다시마 두 조각을 씻어 넣고 30분 정도 우려낸다.
2. 깨끗이 씻은 백미에 다시마 우린 물을 붓고 반드시 무압 취사를 누른다. 여기서 중요한 것이 무압 취사를 선택하는 것인데 고압으로 하면 밥이 너무 찰져서 덮밥 특유의 고슬고슬한 맛을 즐길 수 없기 때문이다. 백미가 현미보다 다이어트에 좋지 않다는 것은 알고 있지만 음식은 꼭 건강만 생각해서 먹는 것은 아니므로 오늘은 맛있는 백미 밥을 하기로 한다.
3. 밥이 되는 사이에 깨끗이 씻은 아스파라거스와 표고버섯을 가늘게 썰어 놓는다.

4. 밥이 소리를 내며 끓기 시작한 후 소리가 잦아들 때 즈음 취사 취소 버튼을 누른다. 데일 염려가 없도록 1분 있어야 뚜껑을 열 수 있다. 섬세한 밥솥 기능에 감탄한다. 일 분이 지나면 밥솥 뚜껑을 열고 썰어 놓은 아스파라거스와 버섯을 넣는다. 처음부터 아스파라거스와 버섯을 넣으면 너무 익어서 뭉개지고 식감도, 색감도 좋지 않기 때문에 번거로워도 두 단계를 거치는 것이 좋다.
요번에 중요한 것은 아스파라거스와 버섯이 단시간에 익어야 하므로 고압 취사 버튼을 누르는 것이다. 쌀은 이미 익었으므로 취사 시간은 채 오분도 걸리지 않는다. 인공지능 밥솥에 또 한 번 감탄한다.
5. 밥솥이 열심히 일하는 사이에 우리도 열심히 양념장을 만들자. → 양념장 만드는 법은 하단에
6. 밥솥에서 취사 완료가 됐다는 음성이 들리면 1~2분 정도 추가 뜸 들기를 기다린 후 밥알이 으깨지지 않도록 살살 섞어 그릇에 담는다. 양념장을 넣어 밥이 뭉치지 않게 비벼 먹으면 든든한 한 끼 식사로 충분하다.

양념장 만들기
양념장은 각자 취향에 따라 만들면 되지만 너무 간단해서 허무할 지경인 나의 양념장을 소개한다.
1. 유리 용기에 간장과 생수를 2대 1로 필요한 만큼 넣는다. 말을 많이 해야 하는 날은 향이 너무 강한 파와 마늘은 생략한다. 매너는 건전한 인간관계의 초석이다.
2. 다진 청량 고추를 잔뜩, 참치액 조금 , 참기름이나 들기름 두어 방울을 넣는다. 개인적으로 참기름보다는 들기름이 더 어울린다고 생각한다. 그리고 고춧가루 조금, 통깨 흠뻑 넣으면 아주 담백한 양념장이 된다.
잔뜩, 조금, 두어 방울, 조금, 흠뻑 등 대한민국 조상 대대로 물려받은 형이상학적인 계량 단위는 때론 난해하지만 그만큼 자율성을 보장받는 듯하여 기쁘다.
Asparagus Mushroom Rice - Finishing up the leftover ingredients
Cooking Asparagus Mushroom Rice
I was thinking of a way to get rid of the asparagus that popped up in the morning, and I decided to make extra rice today. I usually make various Deopbabs(rice served with toppings) and freeze them in a freezer container and heat them up when I'm busy or don't have anything to eat, but it's quite convenient. Today, I made my own simple asparagus mushroom rice.
1. First, wash two pieces of dried kelp
clean and steep them in enough water
to cook rice for 30 minutes.
2. Pour kelp-based water into the washed rice and press the non-pressure cooking button on the electric rice cooker. The important thing here is to choose non-pressure cooking, because if you use high pressure, the rice will become too sticky and you won't be able to enjoy the unique taste of steamed rice. I know that white rice is not better for dieting than brown rice, but food is not necessarily for health reasons, so today I decided to cook delicious white rice.
3. While the rice is cooking, thinly slice the washed asparagus and shiitake mushrooms.
4. After the rice starts to boil with a sound, press the cooking cancel button when the sound subsides. To prevent burns, electric rice cookers are designed to open only after one minute has passed after pressing the cancel button.
How admirable the delicate function is! After one minute, open the cooker and add the sliced asparagus and mushrooms. If you add asparagus and mushrooms from the beginning, they will be overcooked and crushed, and the texture and color will not be good, so it is good to go through two steps even if it is troublesome.
The important thing this time is to press the high-pressure cooking button as the asparagus and mushrooms need to be cooked in a short time. Since the rice is already cooked, it takes less than five minutes to cook. I admire the artificial intelligence rice cooker again.
5. While the rice cooker works hard, let us work hard too to make the soy sause seasoning . → How to make the sauce is at the bottom
6. When you hear a voice from the rice cooker indicating that cooking is complete, wait 1 or 2 minutes for additional steaming, then gently mix the rice grains so that they are not crushed and put them in a bowl. If you mix the rice with the seasoning softly so that it doesn't clump together, you will have a hearty meal.
How to make soy sauce seaoning
You can make the seasoning according to your taste, but I introduce my recipe, which is so simple that it is almost futile.
1. In a glass container, add soy sauce and bottled water in a ratio of 2 to 1 as needed. On days when you have to talk a lot, don't include green onions and garlic, which have a strong scent. Manners are the cornerstone of healthy human relationships.
2. Add a bunch of chopped fresh red pepper, a little bit of tuna fish sauce, and a few drops of sesame or perilla oil. Personally, I think perilla oil is better than sesame oil. And if you add a little red pepper powder and sesame seeds, it becomes a very light seasoning.
These metaphysical units of measurement inherited from generation to generation of Korean ancestors, such as a bunch, a little bit, a few drops, a little bit, and a lot, are sometimes difficult to estimate but I am glad that they seem to be guaranteed autonomy.
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